Dambetjänt

  • by

dambetjänt-2-hemsida

dambetjänt-4-hemsidadambetjänt 8 hemsida

 

 

Design: Linda Loland.

Frågan var enkel: varför har vi hört talas om en herrbetjänt, men aldrig hört om en dambetjänt? Frågan väckte diskussioner om manligt och kvinnligt, om jämställdhet, makt, ansvar och villkor och om världar i förändring. Diskussionen är inte över men ur den kom idén om att skapa en dambetjänt värd namnet. När jag för två år sedan tog fram produkten med detta koncept så fanns det två dambetjänter på marknaden. Dessa bar formen av en kvinnans kropp. Det kändes inte lockande, synen kändes förlegad. En herrbetjänt såg aldrig ut som en mans kropp. Istället letade jag inspiration på annat håll och skapande vad jag tycker är en vacker dambetjänt med en exklusiv känsla. Den har plats för kavaj, byxor och skor. Men också för klänning, handväska och smycken. Dambetjänten gör sitt jobb precis som herrbetjänten. Men förhoppningsvis får den oss också att tänka till. Varför har jag aldrig hört om en dambetjänt förut?

Material: Mässing, svartbetsad ek, almrotsfaner, naturgarvat skinn.

Tillverkad: Hösten 2013.